Oslopoesifilm

Forbrukslån

Lån og begrensninger

Lån er en fantastisk mulighet til å gjøre ting du trenger å gjøre. Du kan gå til en bank å få penger til å gjøre ting hjemme, kjøpe deg ting, oppleve ting eller rett og slett slappe av. Det finnes nesten ikke grenser for hva du kan bruke penger på, men det finnes grenser på hvor mye penger du får lov til å låne. Det er dessverre også mange banker som setter grenser for hva du kan bruke pengene på. Går du til en vanlig bank og sier at du trenger penger til en reise til utlandet for å oppleve ting vil de nok se litt rart på deg og be deg fylle ut en søknad for et kredittkort. De vil nok gi deg et kredittkort fordi det er lett å gi noen et kredittkort. Det er lett å bruke og banken tjener veldig mye penger når en person bruker kortet.

Renter og avdrag

Uansett om du tar opp et lån med kredittkort, forbrukslån, huslån eller bobillån trenger du å huske på et par ting. Et lån består av et beløp som ofte kalles hovedstolen. Denne hovedstolen er selve pengene du skylder. Tar du opp et lån til 200.000 kroner er hovedstolen 200.000 kroner. Det vil si at du må betale tilbake hovedstolen, og renter. Renter er et konsept som bruker prosent til å avgjøre hvor mye penger du som lånetaker skal betale tilbake til banken som kompensasjon for at banken har lånt deg penger. Banken er en business som ønsker å tjene penger på at du låner penger fra dem. De fleste av oss sliter med å få tilgang til penger, mens bankene har det som yrke å få nok penger til det de gjør. Bankene kan også låne penger fra andre banker igjen. På denne måten kan man starte som bank uten at man trenger å ha mange milliarder i kontanter. Det er fint å være bank.

Kostnader

Det er veldig greit å være bank fordi mange personer kommer til deg fordi de trenger penger. Du som bank lever av å låne ut penger og på denne måten tjener du penger på andres behov. Det er ikke annerledes fra det å tjene penger på å selge melk og brød. Lånegivere har vært i mange dårlige lys opp i gjennom historien. Det finnes problemer med lånegivere som tar for høy rente. Da blir folk dratt ned i problemer med en gang. Lånegivere har vanligvis sikkerhet i noe som lånetakeren trenger. På denne måten kan banken få veldig stor makt over andre personers liv. Gjelder det huslån kan banken komme inn og ta fra personer taket over hodet. Det er ikke veldig hyggelig eller en veldig fin måte å tjene penger på. Dette er ikke så vanlig i Norge, men mer og mer vanlig i USA. Der finnes det selskaper som spesialiserer seg på å ta fra andre deres verdier.